Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apothekers beter in test Consumentenbond

PW Magazine 34/35, jaar 2015 - 13-08-2015
Openbare apothekers adviseren hun klanten aan de balie veel beter over mogelijke interacties van geneesmiddelen dan in voorafgaande jaren. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat deze maand is verschenen in de Gezondgids over voorlichting van apotheken aan klanten die antivoetschimmelmiddel miconazol kopen.
Apothekers beter in test Consumentenbond

Mystery shoppers van de Consumentenbond bezochten het afgelopen voorjaar veertig apotheken en veertig drogisterijen. Zij kochten daar voor hun ‘moeder’ of ‘buurvrouw’ de antischimmelcrème miconazol. Bij zes van de veertig apotheken werd niet gevraagd of deze vrouw andere geneesmiddelen gebruikte, om op die manier te achterhalen of er een risico was op interacties.

De apothekers scoren gunstiger dan in vergelijkbaar onderzoek van de Consumentenbond uit 2012, toen mystery shoppers naproxen kochten bij apotheken en drogisten. Toen stelden slechts 55% van de baliemedewerkers de vraag of de bezoeker andere geneesmiddelen gebruikte om te beoordelen of sprake was van interacties.

Begeleidingsgesprek

De resultaten zijn ook beter dan een onderzoek van de bond van vorig jaar. Daarin werd gekeken naar de kwaliteit van het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel voor een amoxicillinerecept. Bij de helft van de apotheken werd volgens de mystery guests toen te weinig informatie gegeven over onder meer interacties, bijwerkingen, innameschema en het belang van het afmaken van de kuur.

Uit het onderzoek van de Consumentenbond van deze maand blijkt dat bij 34 van de 40 apotheken aan de mystery guests werd gevraagd of ze ook andere medicijnen namen. Die 34 apotheekteams gaven 31 keer het advies om miconazol niet te gebruiken in combinatie met bloedverdunners. Bij de helft van deze apotheken kregen de mystery guests een alternatief middel mee en de rest van de ‘klanten’ werd doorverwezen naar hun huisarts of gevraagd om voor advies naar hun eigen apotheek te gaan.

De KNMP ziet de resultaten als een verbetering ten opzichte van eerdere onderzoeken, ook al beseft de organisatie dat een deel van het apotheekteams het nog niet goed doet. De KNMP is voorstander van stickers op de verpakking die de patiënt en de apotheker eraan herinneren dat gebruik in combinatie met sommige andere geneesmiddelen risico’s heeft. Ook zijn er voor apothekers tools via de Kennisbank, zoals ‘Interactie zelfzorgmiddelen’ en ‘Zelfzorgstandaard voetschimmel’.

Drogisterijen

De voorlichting in de veertig drogisterijwinkels over mogelijke interacties met miconazol was veel kariger, concludeert de Consumentenbond. De meeste drogisterijmedewerkers stelden geen enkele vraag aan de klant. Ook de zogenaamde kassacheck (“Wilt u nog informatie over dit product?”) bleek vaak niet plaats te vinden. Sommige verkoopsters stelden dat miconazol zonder problemen samen met andere geneesmiddelen kon worden gebruikt.

Campagneleider Carl Jakobs van de Consumentenbond noemt de resultaten “teleurstellend”. In het artikel zegt hij: “Drogisterijen doen het erg slecht. De kassacheck is toch wel het minste dat je mag verwachten. En bij apothekers moet de score natuurlijk 100% zijn.”

Document acties

Back to top