Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Amgen koopt Nederlandse biotechbedrijf

17-09-2015
Het Amerikaanse biofarmabedrijf Amgen (beurswaarde: € 102 miljard) heeft gisteren het Nederlandse biotechbedrijf Dezima ingelijfd voor $ 300 miljoen (€ 265 miljoen). Het drie jaar oude Dezima werkt aan een cholesterolverlager, die de kans op hartaanvallen verlaagt.
Amgen koopt Nederlandse biotechbedrijf

Dat hebben beide ondernemingen gisteren bekendgemaakt. Onlangs publiceerde het Naardense bedrijf veelbelovende testresultaten die de interesse van Amgen hebben gewekt. Als het product een succes wordt, kan het overnamebedrag oplopen tot maximaal € 1,37 miljard, zo hebben beide partijen afgesproken.

"Met de eerdere lanceringen van onze middelen Repatha (evolocumab) en Corlanor (ivabradine) maakt de acquisitie van Dezima ons leidend in een veelbelovende nieuwe visie op het behandelen voor cardiovasculaire aandoeningen”, zei CEO Robert Bradway van Amgen.

Samenwerking

Dezima’s pil, die een keer per dag moet worden ingenomen, verminderde in fase-II-onderzoek het niveau van LDL-cholesterol met 45 à 48%. “We zijn blij om samen te werken met Amgen, dat indrukwekkend leiderschap heeft laten zien op het gebied van cardiovasculaire aandoeningen”, aldus CEO Rob de Ree van Dezima.

Dezima werd in 2012 opgericht door John Kastelein, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en werkzaam in het Academisch Medisch Centrum. Dat deed hij samen met de investeringsmaatschappijen Forbion en BioGeneration Ventures.

Overnames

Dit is al de derde grote overname in de Nederlandse biotechsector dit jaar. Het Amerikaanse Pfizer trekt maximaal € 530 miljoen uit voor de overname van AM Pharma in Bunnik, dat een enzym ontwikkelt voor de behandeling van onder meer acuut nierfalen en zachtebottenziekte. Ook het in gentherapie gespecialiseerde Amsterdamse bedrijf Uniqure werd overgenomen, door het Amerikaanse Bristol-Myers Squibb.

Document acties

Back to top