Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ziekenhuisapotheken bundelen krachten

PW Magazine 37, jaar 2014 - 11-09-2014
Met de oprichting van het Academisch Centrum voor Specialistische Farmaceutische Zorg borgen de apothekers van het Radboudumc en het Maastricht UMC een intensieve samenwerking. Dat hebben de besturen van de ziekenhuizen vorige week bekendgemaakt.
Ziekenhuisapotheken bundelen krachten

Het Academisch Centrum voor Specialistische Farmaceutische Zorg krijgt geen nieuw gebouw: de opzet van de Radboudumc Apotheek en die van de afdeling Klinische Farmacie van het Maastricht UMC blijven ongewijzigd. Ook de in totaal dertig apothekers, werkzaam in deze apotheken, behouden hun positie.

De beide apotheken zoeken al zo’n vijf jaar naar vormen van samenwerking en schaalvergroting. Sinds 2009 worden apotheekbereidingen, laboratoriumbepalingen en de inkoop van geneesmiddelen gezamenlijk gedaan. “Elke dag rijden er auto’s van Nijmegen naar Maastricht met bereidingen en monsters voor laboratoriumbepalingen”, vertelt het hoofd van de Maastrichtse ziekenhuisapotheek Ellen Frankfort.

“We hebben een centrum voor samenwerking opgericht, van een fusie is geen sprake. Uiteindelijk bleek het in stand houden van beide apotheken de beste vorm.”

Onderzoeksraad

Het is de bedoeling dat de apothekers van beide ziekenhuizen meer best practices uitwisselen. Een voorbeeld van een gezamenlijk project is de ontwikkeling van zorg voor patiënten die specialistische geneesmiddelen ontvangen, thuis of in het ziekenhuis.

Verder kunnen apothekers vanuit beide locaties aansluiten bij alle onderzoeken. Een gemeenschappelijke onderzoeksraad bewaakt de kwaliteit en de afstemming van de onderzoeken.

Samen met Remco de Jong, afdelingshoofd van Apotheek Radboudumc, vormt Ellen Frankfort het bestuur van het centrum.

Document acties

Back to top