Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zetpillen 20 mg metoclopramide geschrapt

PW Magazine 08, jaar 2014 - 21-02-2014
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de registratie van zetpillen met 20 mg metoclopramide (Primperan) doorgehaald.

Sinds januari 2014 is dit middel in deze sterkte niet meer leverbaar. Het mag alleen kortdurend worden gebruikt, in de aanbevolen dosis en met de juiste doseringsintervallen. Het CBG wil zo het risico op bijwerkingen, onder meer op het centrale zenuwstelsel, minimaliseren.

Bij de orale oplossing levert de fabrikant een doseerpipet mee om het risico op overdosering te verlagen.

Volwassen patiënten mogen metoclopramide maximaal vijf achtereenvolgende dagen gebruiken. De maximumdosis voor 24 uur is 30 mg of 0,5 mg/kg lichaamsgewicht. Bij patiënten in de leeftijd van 1 tot 18 jaar is metoclopramide een tweede keusmiddel. Kinderen jonger dan 1 jaar mogen het in geen geval gebruiken.

Dit schrijft de firma Sanofi-Aventis in een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). Deze brief is in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar huisartsen, kinderartsen, oncologen, apothekers, ziekenhuisapothekers, IC-artsen, intensivisten, chirurgen en KNO-artsen.

Document acties

Back to top