Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaccin: minder longontsteking bij ouderen

PW Magazine 10, jaar 2014 - 26-02-2014
Een vaccinatie, Prevenar-13, vermindert de kans op longontsteking bij ouderen. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd onder leiding van het UMC Utrecht.

Deze studie, uitgevoerd bij 85.000 deelnemers, heeft aangetoond dat Prevenar 13 werkzaam is tegen verschillende varianten van de pneumokokkenbacterie bij Nederlandse 65-plussers. Het is de grootste placebogecontroleerde studie naar de werkzaamheid van een vaccin die wereldwijd ooit is gedaan.

Een voorloper van het vaccin, Prevenar-7, is sinds 2006 in Nederland beschikbaar om longontsteking bij kinderen te voorkomen. Enkele jaren geleden kwam Prevenar-13 in Nederland op de markt, maar over de werking bij ouderen was tot nog toe onvoldoende bekend. Prevenar-13 is gericht tegen 13 verschillende typen Streptococcus pneumoniae.

De gedetailleerde gegevens van het onderzoek zijn nog onder embargo tot 12 maart. Eén van de onderzoekers, prof. dr. Marc Bonten, zal deze dan presenteren tijdens het International Symposium on Pneumococci and Pneumococcal Diseases in Hyderabad (India). 

Document acties

Back to top