Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaccin griepvarianten

PW Magazine 37, jaar 2014 - 11-09-2014
Amerikaanse onderzoekers hebben een vaccin ontdekt dat mogelijk immuniteit geeft tegen alle stammen van het influenzavirus, zo blijkt uit een publicatie in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Immunisatie van zeventien proefpersonen met een vaccin tegen het vogelgriepvirus (H5N1) leidde tot de aanmaak van antilichamen tegen zowel het niet-variabele als het variabele deel van het viruseiwit hemagglutinine.

De huidige vaccins stimuleren het immuunsysteem actief te worden tegen het variabele deel van het influenzavirus. Omdat dit steeds verandert, is elk jaar een nieuwe griepprik nodig. In totaal zijn er zestien influenzavarianten, een vaccin dat het immuunsysteem aanzet tot actie tegen het niet-variabele deel, beschermt dus tegen alle varianten. Ook kan zo’n vaccin het immuunsysteem in paraatheid brengen als er een grieppandemie dreigt.

Het H5N1-virus circuleert niet in de Verenigde Staten. Daarom denken de onderzoekers dat de immuunrespons tegen het niet-variabele deel sterker is na vaccinatie met hemagglutinine-eiwitten van virussen waaraan mensen nog nauwelijks zijn blootgesteld.

Document acties

Back to top