Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Universiteit vraagt niet naar nevenfuncties

PW Magazine 39, jaar 2014 - 24-09-2014
De Universiteit Utrecht stelde onlangs de promotie uit van neuropsycholoog Jos Bloemers op de ‘vrouwenlustpil’ omdat enkele betrokkenen verbonden zijn aan Emotional Brain, het bedrijf dat deze pil ontwikkelt.

Bij de samenstelling van een beoordelingscommissie blijkt de Universiteit Utrecht nooit expliciet te vragen naar nevenfuncties. “Wij beschouwen dat als de verantwoordelijkheid van de promotor en leden van de commissie zelf”, aldus een woordvoerder. Emeritus hoogleraar psychofarmaca Berend Olivier, die de beoordelingscommissie voor de promotie van Bloemers samenstelde, zou volgens de universiteit “gegeven de integriteit van de leden overtuigd zijn geweest van de onkreukbaarheid van de commissie”.

Toch constateerde de universiteit na een aflevering van tv-programma Zembla dat de commissie niet aan de eisen voldeed. De decaan zal een nieuw voorstel van de promotor nu eerst moeten goedkeuren. Het incident is voor de universiteit geen aanleiding de regels aan te scherpen. “De universiteit koestert de academische cultuur waarin onafhankelijkheid diep verankerd zit”, aldus rector Bert van der Zwaan.

Document acties

Back to top