Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Uitgestelde promotie ‘vrouwenlustpil’ vindt alsnog plaats

PW Magazine 42, jaar 2014 - 08-10-2014
De omstreden promotie van neuropsycholoog Jos Bloemers op de ‘lustpil voor vrouwen’ is op 1 oktober alsnog doorgegaan. De Universiteit Utrecht stelde de promotie eerder uit omdat enkele betrokkenen verbonden zijn aan Emotional Brain, het bedrijf dat deze pil ontwikkelt.

Bloemers zou aanvankelijk op 10 september promoveren, maar hoofdpromotor Berend Olivier, emeritus hoogleraar psychofarmacologie, kreeg de opdracht van de Universiteit Utrecht een nieuwe beoordelingscommissie samen te stellen.

Olivier heeft emeritus hoogleraar klinische psychologie Walter Everaerd en neuropsycholoog Jim Pfaus, vanwege hun adviesfuncties bij Emotional Brain, vervangen door hoogleraar klinische psychologie Marcel van den Hout en hoogleraar neurobiologie Lynda Uphouse.

De inhoud van het proefschrift is ongewijzigd gebleven.

Bij de samenstelling van een beoordelingscommissie blijkt de Universiteit Utrecht nooit expliciet te vragen naar nevenfuncties. “Wij beschouwen dat als de verantwoordelijkheid van de promotor en de leden van de commissie zelf”, aldus een woordvoerder.

Het incident is voor de universiteit geen aanleiding de regels aan te scherpen.

Document acties

Back to top