Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tioguanine geregistreerd voor inflammatoire darmziekte

PW Magazine 46, jaar 2014 - 04-11-2014
Het oncolyticum 6-tioguanine (6-TG), dat medisch specialisten off-label al gebruikten tegen chronisch inflammatoire darmziekte (IBD), is nu ook officieel voor deze indicatie geregistreerd. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft dat vorige week besloten, schrijft NRC.

Voorvechter van een nieuwe indicatie voor 6-TG is Frans-Joseph Sinjorgo, een zorgondernemer uit Noord-Brabant, die meer dan tien jaar lang artsenbezoeker was voor een geneesmiddelenfabrikant. Hij verbaasde zich over het hoge percentage off-labelgebruik van geneesmiddelen. Voor de patiënten is dit verwarrend, omdat ze het geneesmiddel voor een ander doel krijgen dan in de bijsluiter is vermeld.

Prof. dr. Chris Mulder, maag-darm-leverarts in het VUmc in Amsterdam, paste met zijn collega’s 6-TG al jarenlang toe bij patiënten met IBD. Hij registreerde nauwkeurig de resultaten van patiëntgroepen die off-label 6-TG kregen. Een groot voordeel is dat deze behandeling stukken goedkoper is dan de TNF-alfaremmers die ook voor deze indicatie zijn geregistreerd.

Het registreren van oude geneesmiddelen voor een nieuwe indicatie is voor de farmaceutische industrie minder interessant. Toch lukte het Sinjorgo om Teva Pharmachemie over te halen om te investeren in de benodigde registratie-onderzoeken voor 6-TG, waarin de gegevens vanuit het VUmc werden meegenomen.

Vorige week gaf het CBG toestemming om het middel voor IBD te registeren, onder voorwaarde dat Sinjorgo en Teva Pharmachemie een plan indienen om 6-TG opnieuw op de markt te zetten.

Document acties

Reacties

07-11-2014 00:30
J.A. Lisman zegt:

Graag verwijs ik naar het rapport Stimulering van Drug Rediscovery dat onder auspiciën van ZonMw werd geschreven. Hetgeen in dit rapport werd geopperd is nu voor de eerste keer bewaarheid.

John Lisman

Back to top