Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Sprekend naloxon bij overdosering opioïden

PW Magazine 16, jaar 2014 - 18-04-2014
De FDA heeft goedkeuring verleend aan een naloxon-auto-injector (Evzio) waarmee een overdosering van opioïden kan worden gecoupeerd.

Dit is de eerste naloxontherapie die speciaal ontworpen is voor toediening door familieleden of mantelzorgers. Deze auto-injector kan worden bewaard in een tas of een medicijnkastje en is bedoeld als noodbehandeling bij iemand met een verdenking op opioïde-overdosering. Kenmerken daarvan zijn een verminderde ademhaling, een lagere hartfrequentie en het verlies van bewustzijn.

Evzio kan intramusculair of subcutaan worden toegediend. De auto-injector geeft na inschakeling een gesproken instructie aan de gebruiker, net als bij automatische hartdefibrillators. Belangrijk is dat familieleden en zorgverleners het gebruik van de auto-injector oefenen. Dat kan met de oefendevice die wordt meegeleverd.

Omdat naloxon niet zo lang werkt als opioïden, kunnen herhaalde doseringen nodig zijn. Evzio vormt volgens de FDA geen vervanging van spoedeisende hulp: na toediening van de noodmedicatie moet snel medische hulp worden geregeld.

Document acties

Back to top