Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NZa-bestuur treedt af om declaratiegedrag

PW Magazine 26, jaar 2014 - 17-06-2014
Beide bestuursleden van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn vanochtend opgestapt na ophef over hun wijze van declareren. Ze stellen “in het belang van de NZA” hun functie ter beschikking, schrijven bestuursvoorzitter Theo Langejan en zijn medebestuurder Eitel Homan in een verklaring.
NZa-bestuur treedt af om declaratiegedrag

Het vertrek volgt op berichtgeving afgelopen weekend in NRC Handelsblad over hun declaraties van buitenlandse reizen. Volgens deze krant zou drie kwart van hun reizen worden betaald door organisaties en bedrijven waarop de NZa toezicht moet houden of die opdrachten krijgen van de zorgautoriteit.

NRC Handelsblad noemde als voorbeeld een verblijf van Langejan van vier dagen in een luxe oord aan de Middellandse Zee om een congres bij te wonen. Zijn hotelkamer kostte € 700 per nacht, maar werd betaald door het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer.

De bestuursvoorzitter reisde in vier jaar zestien keer op andermans kosten naar het buitenland, schreef de krant. De ene keer betaalde een automatiseerder, de andere keer een bedrijf of een ziekenhuisorganisatie. Het gulst is consultant PricewaterhouseCoopers (PwC), die hem twee keer per jaar een geheel verzorgde verre reis zou hebben aangeboden. Langejan en Homan laten overigens weten dat ze afstand nemen van de berichtgeving.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het besluit van de raad van bestuur te respecteren. Ze heeft de twee ontheven uit hun functie. Schippers heeft een accountant ingeschakeld die duidelijkheid moet geven over het declaratiegedrag bij de top van de NZa. De minister wil zo snel mogelijk een interim-voorzitter benoemen.

Document acties

Back to top