Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Leverfalen door temozolomide

PW Magazine 05, jaar 2014 - 31-01-2014
Temozolomide (Temodal) kan ernstige levertoxiciteit geven. Dat kan leiden tot fataal leverfalen. Deze bijwerking kan enkele weken of langer na het starten of stoppen van dit middel optreden.

Het advies aan behandelend specialisten is om leverfunctieonderzoek uit te voeren voorafgaand aan en na elke behandelcyclus. Zijn de uitslagen afwijkend dan moet de specialist de voordelen en risico’s van de behandeling zorgvuldig afwegen. Verder doen specialisten er verstandig aan om bij patiënten die een behandelcyclus van 42 dagen ondergaan, dit onderzoek te herhalen halverwege de behandelcyclus.

Dit schrijft de firma Merck Sharp & Dohme in een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). Deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar neurologen en oncologen die hersentumoren behandelen in specialistische centra, en naar ziekenhuisapothekers.

Temozolomide, een alkylerend oncolyticum, is geïndiceerd voor gebruik bij volwassenen met onlangs gediagnosticeerd multiform glioblastoom; kinderen vanaf 3 jaar, adolescenten en volwassen patiënten met maligne glioom, zoals multiform glioblastoom of anaplastisch astrocytoom, die recidief of progressie vertonen na standaardtherapie.

Document acties

Back to top