Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Let op sterkte insuline degludec (2)

PW Magazine 18, jaar 2014 - 29-04-2014
Insuline degludec (Tresiba) is per 1 mei in de handel. Naast de gebruikelijke sterkte voor insulines van 100 E/ml is deze insulinepen ook in de afwijkende sterkte van 200 E/ml verkrijgbaar. Om verwisseling van deze sterktes te voorkomen, adviseert de KNMP apothekers hun team uitleg te geven over de nieuwe sterkte.

De nieuwe sterkte is geschikt voor patiënten die wegens insulineresistentie veel insuline nodig hebben. Naar schatting hebben 200.000-700.000 diabetespatiënten in de Europese Unie meer dan 80 eenheden per injectie nodig.

80 eenheden is echter het maximum dat een patiënt per injectie met een sterkte van 100 E/ml kan toedienen. Met de introductie van de sterkte van 200 E/ml hoeven deze patiënten dus niet meer twee keer te spuiten en kunnen zij in één keer tot 160 E injecteren. Dit is prettiger voor de patiënt.

Omdat al jarenlang de sterkte van 100 E/ml wordt gebruikt, bestaat het risico dat een injectiepen van 200 E/ml wordt afgeleverd terwijl de andere sterkte bedoeld is. De volgende punten zijn belangrijk om fouten te voorkomen:

- dosering met de injectiepen van 200 E/ml gaat met stappen van 2 E. In de gebruikelijke sterkte is dit 1 E per stap;

- de fabrikant heeft de verpakking en labels van de injectiepennen zo aangepast dat het onderscheid duidelijk zichtbaar is;

- de fabrikant heeft in overleg met het EMA en het CBG voorlichtingsmateriaal voor zorgverleners en patiënten ontwikkeld;

- het advies is om de voorgeschreven sterkte af te leveren en niet bijvoorbeeld de 100 E/ml injectiepen in een dubbele dosering af te leveren in plaats van de pen met 200 E/ml. Omrekenen geeft risico op fouten;

- voor het voorschrijven op stofnaam wordt de naam (PRK) in de G-Standaard zo aangepast dat duidelijk te zien is om welke sterkte het gaat.

 

Bron: Geneesmiddel Informatie Centrum, KNMP

Document acties

Back to top