Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lareb: twintig meldingen narcolepsie na Pandemrix

PW Magazine 48, jaar 2014 - 18-11-2014
Tot nog toe ontving bijwerkingencentrum Lareb twintig meldingen van narcolepsie na vaccinatie tegen de Mexicaanse griep met Pandemrix, onder meer door zelf navraag te doen bij een slaapcentrum.

Na de berichtgeving van Lareb in mei 2014 over acht meldingen van narcolepsie na vaccinatie met Pandemrix, kreeg het bijwerkingencentrum nieuwe meldingen binnen.

Halverwege 2009 viel het besluit om mensen met een verhoogd risico op complicaties door de Mexicaanse griep te vaccineren. In Nederland zijn onder andere kinderen van zes maanden tot vijf jaar ingeënt tegen deze aandoening. In 2010 bleek een mogelijk verband tussen Pandemrix en narcolepsie; in Scandinavische landen bleek narcolepsie vaker voor te komen na de vaccinatie, maar in Nederland waren er toen nog geen meldingen.

Bij narcolepsie hebben patiënten overdag last van onbedwingbare slaapaanvallen. Mogelijk komt dit door een bepaald auto-immuunmechanisme in combinatie met genetische factoren. Bij een auto-immuunreactie zouden de klachten binnen een half jaar moeten optreden. Dat was bij zeven van de twintig meldingen het geval, bij negen meldingen niet. Maar narcolepsie kan sluimerend beginnen en is daardoor wellicht pas later herkend. Bij drie meldingen waren de klachten er al voor de vaccinatie, bij één melding al na twee dagen. Een andere oorzaak dan een auto-immuunreactie is niet uit te sluiten, daarom beveelt Lareb nader onderzoek naar dit verband aan.

Document acties

Back to top