Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Innovatieprijs voor nierfunctieproject Service Apotheek

PW Magazine 1/2, jaar 2015 - 19-12-2014
Service Apotheek en NControl hebben de Achmea Eerstelijns Innovatieprijs 2014 gewonnen voor hun nierfunctieproject. Bij een recept voor antibiotica verschijnt een pop-up op het beeldscherm die wijst op een mogelijk ontbrekende, verouderde of verminderde nierfunctie.

De alert is gekoppeld aan de volgende vijf antibiotica: trimethoprim, claritromycine, nitrofurantoïne, cotrimoxazol en norfloxacine. Als navraag bij de huisarts en het laboratorium niets oplevert, wordt in de Service Apotheek met een point of care-creatininemeter binnen dertig seconden de nierfunctiewaarde bepaald. Daardoor wordt volgens Service Apotheek een veilig geneesmiddelengebruik gegarandeerd en kan de patiënt, eventueel na aanpassing van het recept, direct zijn geneesmiddelen meekrijgen.

Het nierfunctieproject vloeit voort uit de zorgafspraken die Service Apotheek heeft gemaakt met zorgverzekeraar VGZ. Die afspraken zijn volgens de apotheekformule al jarenlang gericht op verstrekkingen van antibiotica bij risicopatiënten.

Service Apotheek heeft de intentie om het nierfunctieproject in 2015 uit rollen in meer dan driehonderd apotheken.

Document acties

Back to top