Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

GSK krijgt boete van € 380 miljoen voor fraude China

PW Magazine 40/41, jaar 2014 - 19-09-2014
De rechtbank in de Chinese provincie Hunan heeft het Britse farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) vanwege omkoping beboet met € 380 miljoen. Volgens de rechtbank heeft GSK op duidelijke wijze de Chinese wet geschonden “door mensen om te kopen met als doel oneerlijke handelsvoordelen te behalen”. De verantwoordelijke directeur van GSK-China, Mark Reilly, krijgt een celstraf van drie jaar.

GSK heeft vanochtend bekendgemaakt het vonnis en de boete te accepteren. Het bedrijf boekt het bedrag af in het lopende derde kwartaal. GSK erkent de fouten die zijn gemaakt en zegt dat het zijn beloningsprogramma voor zijn vertegenwoordigers heeft aangepast. Ook heeft GSK de contacten tussen zijn medewerkers en zorgprofessionals beperkt, liet de onderneming weten.

Justitie in China kwam vorig jaar de omkoping op het spoor. GSK bleek enkele jaren op grote schaal artsen, ambtenaren en ziekenhuizen om te kopen om meer geneesmiddelen te kunnen verkopen. Behalve de directeur van GSK-China hebben ook enkele andere werknemers celstraffen gekregen van de Chinese justitie.

CEO Andrew Witty van GSK laat weten veel te hebben geleerd van deze zaak. “De illegale activiteiten van GSK in China waren een duidelijke overtreding van onze bedrijfsregels. Het is zeer teleurstellend dat de schending van die regels niet werd opgemerkt.”

In een verklaring verontschuldigt GSK zich tegenover de Chinese patiënten, artsen, ziekenhuizen, de Chinese regering en Chinese bevolking. Het concern biedt ook excuses aan aan de mensen die belast werden door het justitiële onderzoek.

Document acties

Back to top