Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Groeifactoren in nanodeeltjes herstellen hersenen

PW Magazine 44, jaar 2014 - 30-10-2014
Nanodeeltjes met groeifactoren kunnen helpen tegen ziekten waarbij neuronale schade een rol speelt, zoals bij alzheimer en parkinson. Enara Herran, wetenschapper van de afdeling farmacie en farmaceutische technologie van de UPV/EHU-universiteit in Baskenland, ontwikkelde micro- en nanopartikels die groeifactoren gereguleerd in de hersenen kunnen afgeven om het herstel van beschadigde zenuwbanen te bevorderen.

Herran testte dit principe met twee groeihormonen (vascular endothelial growth factor [VEGF] en glial cell-line derived neurotrophic factor [GDNF]). In eerste instantie deed ze dit voor parkinson, eerst bij een celkweek, daarna implanteerde ze de partikels via craniotomie in muizenhersenen. Volgens Herran verbeterde het gedrag van de muizen aanzienlijk. Ook bleken de zenuwbanen weer beter te functioneren.

Ook bij muizen met alzheimer viel de test gunstig uit. Drie maanden na implantatie was het geheugen bij de zieke muizen hersteld en vergelijkbaar met dat van gezonde muizen. Enara Herran beschreef haar onderzoek in het Journal of Controlled Release.

Document acties

Back to top