Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Genactiviteit voorspelt werking tamoxifen

PW Magazine 30/31, jaar 2014 - 17-07-2014
Mogelijk komt er een genetische test die voorspelt bij welke vrouwen met hormoonreceptorpositief mammacarcinoom tamoxifen effectief zal zijn. Een derde van deze vrouwen ontwikkelt metastasen omdat de tumor resistent wordt tegen dit middel.

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, onder leiding van prof. dr. René Bernards en dr. Wilbert Zwart, ontdekten een gen - USP9X - dat deze resistentie veroorzaakt. Of dit gen ‘aan’ of ‘uit’ staat, maakt ook uit voor de activiteit van een reeks andere genen die hiermee verband houden.

Zo kan een genetisch profiel worden gemaakt, waarmee de werking van tamoxifen kan worden voorspeld. De predictieve waarde van dit profiel is vastgesteld in onderzoek onder 680 patiënten, dat Bernards en collega’s 15 juli publiceerden in Cancer Research.

Momenteel loopt er een groter onderzoek naar de betrouwbaarheid van dit profiel. Daaraan doen vrouwen mee die in het verleden tamoxifen of placebo gebruikten. Zijn de resultaten hiervan ook positief, dan leidt dit mogelijk tot een test voor klinisch gebruik.

Document acties

Back to top