Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ebola-middel werkt bij apen

PW Magazine 36, jaar 2014 - 02-09-2014
Het experimentele ebola-geneesmiddel Zmapp werkt bij apen, zo blijkt uit onderzoek in Nature. Wetenschappers besmetten achttien rhesus-makaken met het ebolavirus. Alle apen genazen, zelfs als ze Zmapp pas vijf dagen na besmetting kregen of als ze zo ernstig ziek waren dat slijmvliezen al bloedden. Drie apen die dit middel niet kregen, stierven na vier tot acht dagen.

Bij de mens lijkt Zmapp, dat bestaat uit drie antilichamen, minder effectief te zijn. Van de zeven ebolapatiënten die dit middel kregen, zijn er twee overleden, twee anderen genazen. Bij drie mensen is de uitkomst nog onzeker. Dat Zmapp bij mensen tot nog toe minder effectief lijkt, komt mogelijk doordat de meeste mensen dit middel erg laat kregen, enkelen pas na negen dagen.

Het ebolavirus lijkt afkomstig te zijn van één dierlijke gastheer, wellicht een vleermuis, die dit virus op mensen overbracht. Vervolgens is het van mens op mens verspreid. Verder is de genetische variatie van dit virus groter dan gedacht, zo blijkt uit onderzoek in Science. Dat bemoeilijkt de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Document acties

Back to top