Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Kwaliteit geneesmiddel zaak van apotheker’

PW Magazine 07, jaar 2014 - 10-02-2014
Zorgverzekeraars nemen het niet zo nauw met de gezondheid van patiënten. Dat blijkt uit de problemen met Ranbaxy, vindt de Stichting Strategisch Beraad Amsterdam (SBA) die spreekt namens veertig zelfstandige apotheken. In een open brief aan VWS-minister Schippers eisen de veertig apotheken de verantwoordelijkheid terug over de kwaliteit van geneesmiddelen die zij afleveren.
‘Kwaliteit geneesmiddel zaak van apotheker’

Volgens de SBA is de kern van het probleem dat de wetgever het mogelijk maakt dat derden bepalen welke kwaliteit apothekers moeten inkopen en afleveren. Door deze ‘schaduwkant van het preferentiebeleid’ zijn de zorgverzekeraars de leveranciers van apothekers geworden. Het preferentiebeleid schiet volgens de Amsterdamse apothekers tekort op het gebied van leverbaarheid van geneesmiddelen, continuïteit van therapie en kwaliteit van de verplicht te leveren geneesmiddelen.

De SBA eist de positie en verantwoordelijkheid terug die apothekers op basis van hun kennis en wettelijke verankering toebehoren. Zij willen dat artsen en apothekers weer kunnen beslissen over therapie en geneesmiddelen.

Document acties

Reacties

03-02-2014 19:34
D.T. Hendriksz zegt:

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303277704579346430438409534?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702303277704579346430438409534.html

Er speelt meer dan naar buiten komt.

27 januari 2014.

"Last week the FDA banned in the U.S. market the use of drug ingredients from Ranbaxy's Toansa plant—a serious blow for Ranbaxy, since Toansa supplies many of the critical ingredients used in the company's generic drugs. "This development is clearly unacceptable and an appropriate management action will be taken upon completion of the international investigation," Ranbaxy Chief Executive Arun Sawhney said last week in response to the FDA ban.

Ranbaxy wordt effectief de toegang tot de USA markt ontzegd: 40% van de omzet van Ranbaxy! Dat tikt aan.

Gaat om meer dan alleen atorvastatine en tamsulosine.

Maar het heeft niets te maken met preferentie beleid. Actavis laat zien hoever de prijs kan zakken; onder de kostprijs! Actavis kon dit niet volhouden en wordt overgenomen door Aurobindo. Die hoopt wel tegen kostprijs-plus te kunnen leveren aan verzekeraars.

Het gaat om kwaliteitsbeleid en toezicht door Amerikaanse, Europese en Nederlandse toezichthouders. En die staan onder druk van hun Ministers. Daarnaast spelen belangen van eigen industrie mee. De Ministers van economische zaken praten dan ook een woordje mee.

Vermenging van tarieven voor materialen en zorg is voor NL apothekers het grootste probleem. Verliezen van Actavis e.d. worden afgewenteld op de apothekers die uit de vergoedingen voor de zorglevering en distributie moeten bijpassen. Verschraling van de zorg is evident gevolg. Heeft met marktwerking niets meer te maken. Een beetje econoom kan dat de Minister wel uitleggen. Tenzij deze econoom aanhanger is van het model om de laagste prijs voor het totaal te willen realiseren. Die heeft dan weer niets van de zorg begrepen.

En natuurlijk de AIP prijslijst middels de Z-index. Dat is sinds 2006 niet meer de AIP! Laat de KNMP die prijsinformatie dus maar schrappen. De "aip" van de KNMP zet iedereen op het verkeerde been.

04-02-2014 22:24
J.C. Kortekaas zegt:

Waarom halen Chinezen in Nederland babyvoeding?
Waarom slikken wij Indiase medicijnen?
Omdat de rechter de poster "Slikt u alles" in 2007 heeft verboden?

05-02-2014 13:01
D.T. Hendriksz zegt:

De productie en kwaliteit van generieke geneesmiddelen is wellicht ondoorzichtig en stelt de hoogste eisen aan het toezicht, maar wat te denken van de Doorgeleverde Bereidingen? Naast volume nu ook de ad hoc bereidingen? En allemaal strijdig met de Geneesmiddelenwet. Gedoogregelingen moeten e.a. legitimeren, maar de Fagrons van deze wereld rekken de zaak alweer op: waar komen de Fagron artikelen nu werkelijk vandaan?

"Fagron biedt via Fagron Compouding Services in nauwe samenwerking met gespecialiseerde GMP bereidingsapotheken een zeer uitgebreid assortiment aan voorraadbereidingen, Ad hoc bereidingen en VTGM producten. Om onze service en ons assortiment te optimaliseren willen wij u vragen of u 10 minuten van uw tijd zou willen besteden aan het invullen van een online enquête. U opent de enquête door op onderstaande link te klikken".

---Dit moet bij de Koepels en Overheden toch vragen oproepen?

Is Fagron nu een apotheek of een inkoopcombinatie/groothandel die bij allerlei bereidende apotheken ad hoc bereidingen inkoopt en doorverkoopt? Hoe zit dat met het toezicht? Waarom niet gewoon de Geneesmiddelenwet handhaven? Waar is Wetgeving ook alweer voor in het leven geroepen in een beschaafd land?

Back to top