Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achmea koopt dure geneesmiddelen in

PW Magazine 38, jaar 2014 - 12-09-2014
Achmea is samen met zestien ziekenhuizen gestart met de inkoop van dure geneesmiddelen. Volgens de zorgverzekeraar is de inkoopactie geen opmaat naar een preferentiebeleid. “De arts kiest te allen tijde het geneesmiddel.”
Achmea koopt dure geneesmiddelen in

De ziekenhuizen en Achmea beginnen hun gezamenlijke inkoop met de TNF-alfaremmers, die de zorgverzekeraars jaarlijks € 450 miljoen kosten. Achmea verwacht hiermee tot maximaal 39% te kunnen besparen.

Kortingen

Woordvoerder Femke Theunissen: “We weten niet welke kortingen we kunnen realiseren, maar in bijvoorbeeld Noorwegen heeft de inkoop van TNF-alfaremmers tot 39% aan besparingen opgeleverd.” Dit percentage is overigens inclusief de biosimilars die naar verwachting in 2015 op de Nederlandse markt komen.

Achmea trekt de inkoop van dure geneesmiddelen naar zich toe omdat volgens de zorgverzekeraar veel ziekenhuizen hiermee sinds de overheveling worstelen.

Dat de inkoopactie de opmaat is naar een preferentiebeleid voor de tweede lijn spreekt Achmea fel tegen. “De arts kiest te allen tijde het geneesmiddel en bestaande patiënten houden dezelfde TNF-alfaremmer”, aldus Theunissen.

Onder de zestien ziekenhuizen zijn het AMC en VUmc in Amsterdam en het Erasmus MC in Rotterdam. Het UMC Utrecht sluit zich niet aan bij het collectief, hoewel het ziekenhuis wel begrip heeft voor de actie van Achmea. Toine Egberts, hoofd van de ziekenhuisapotheek: “Voor ons is de keuze voor een geneesmiddel een zaak tussen arts en patiënt en niet tussen zorgverzekeraar en patiënt.”

In het UMC Utrecht houden volgens Egberts de artsen en apothekers zelf de regie over de geneesmiddelen. “Wij kiezen een farmacotherapeutisch beleid en vragen fabrikanten een prijsvoorstel te doen. Daar gaan we mee door.”

Egberts is niet bevreesd voor de inkoopmacht van de zestien ziekenhuizen.

Document acties

Reacties

12-09-2014 13:21
D.T. Hendriksz zegt:

IDEA model voor de Tweede Lijn? Het verschil tussen taxe prijs en betaalde prijs zegt Achmea te willen gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, natuurlijk in samenwerking met de 12 ziekenhuizen en hun laboratoria.
Is dat doelmatig? Waarom niet direct het prijsvoordeel doorberekenen in de premie? In Noorwegen koopt de Overheid centraal in en houdt tenders. De prijsdaling komt direct terug in de premie hoogte. Pleit Achmea nu voor het invoeren van het Noorse model? Op onderdelen? Achmea was een van de drijvende krachten achter het systeemmodel Nederland en nu komt zij daarop terug? Een koepelorganisatie die opkomt voor de belangen van de burgers weet nu wat te doen.

Back to top