Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Waarschuwing voor alcohol op pildoosje niet zinvol’

PW Magazine 20, jaar 2014 - 08-05-2014
Het waarschuwen voor alcoholgebruik en tabak in de bijsluiter of op de verpakking van anticonceptiemiddelen en zwangerschapstesten heeft geen meerwaarde. Dat meldt VWS-staatssecretaris Martin van Rijn in antwoorden op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert.

Van Rijn volgt het advies op van de KNMP en Nefarma. De Europese regelgeving biedt volgens Van Rijn geen ruimte voor dit soort boodschappen. “Ook zien de organisaties geen speciale rol voor zichzelf in het waarschuwen via geneesmiddelen voor de gevaren (...) van alcohol en tabak”, aldus Van Rijn. Verder constateren de KNMP en Nefarma volgens Van Rijn dat “de investeringen om dit mogelijk te maken niet zouden opwegen tegen de behaalde effecten van dergelijke preventieve boodschappen op zwangerschapstesten en anticonceptiemiddelen”.

“Drie boodschappen op één kleine sticker is te veel”, aldus Rian Lelie van het Geneesmiddel Informatie Centrum. “Daarom kiezen we voor de boodschap die voor de apotheker het meest relevant is: het gebruik van foliumzuur.”

Document acties

Reacties

09-05-2014 14:54
D.T. Hendriksz zegt:

http://www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/3292/van-rijn-reageert-op-kamervragen-over-waarschuwen-van-zwangere-vrouwen-voor-alcoholgebruik#p3454

Ook noemt hij de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) en Nefarma, de brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven. Deze organisaties hebben aangegeven niet te willen samenwerken op dit dossier. Zij zien geen meerwaarde in het opnemen van preventieve boodschappen met betrekking tot de risico’s van alcohol en tabak in bijsluiters en/of verpakking van anticonceptiemiddelen of zwangerschapstesten.

-Zo kom je dan in het nieuws. En dat terwijl de apotheker zich profileert als spin in het web van de Eerste Lijn. Informatie vraagbaak, begeleiding, bewaking, preventie e.d.
En dan als belangenbehartiger komen met het bericht dat je er geen zin in hebt? Geen toegevoegde waarde? En worden gekoppeld met Nefarma? Dan heb je de tijdgeest echt niet begrepen om van onderhandelen maar te zwijgen. Gemiste kans is nog zwak uitgedrukt.

Back to top