Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Uitvoering eerste-uitgiftegesprek onvolledig’

PW Magazine 34, jaar 2014 - 15-08-2014
Apothekers voeren onvolledige eerste-uitgiftegesprekken. Dat concludeert de Consumentenbond naar aanleiding van een eigen onderzoek onder 39 apotheken.
‘Uitvoering eerste-uitgiftegesprek onvolledig’

De Consumentenbond wordt naar eigen zeggen “overspoeld met klachten” over apothekers die mogelijk ten onrechte € 6,- declareren voor een eerste-uitgiftegesprek. Om dit te onderzoeken stuurde de Consumentenbond 39 ‘patiënten’ met een amoxicillinerecept van een voor hen onbekende huisarts naar de eigen apotheek.

De Consumentenbond beoordeelde de gesprekken op basis van een eigen checklist. In het onderzoek meldt de Consumentenbond dat apothekers niet voldoen aan de ‘eigen regels’, maar volgens de KNMP is de checklist niet meer “dan een voorbeeld van hoe een eerste-uitgiftegesprek er uit zou kunnen zien”.

Bij de samenstelling van de checklist heeft de Consumentenbond zich gebaseerd op informatie van de Nederlandse Zorgautoriteit en een Gesprekshulp over het voeren van een eerste-uitgiftegesprek. Hiervan zijn versies ontwikkeld door zowel de Stichting Health Base als de KNMP, bedoeld om het apotheekteam te ondersteunen.

Volgens het onderzoek voldeed slechts 1 van de 39 apotheken aan alle eisen van de checklist. De helft van de 39 apotheken zou te karig zijn geweest met informatie. 8 apotheken waarschuwden niet voor bijwerkingen en 13 vertelden niet dat het geneesmiddel twee keer per dag om de 12 uur moet worden ingenomen. 9 apotheken vroegen of de patiënt eerder amoxicilline heeft gebruikt, en 7 lieten na het belang van het afmaken van de kuur te benadrukken.

De KNMP is geschrokken van de uitkomsten en moedigt apothekers aan “service en kwaliteit hoog in het vaandel te houden”. Volgens de KNMP is er ook sprake van “een grijs gebied” omdat patiënten en apothekers regelmatig een verschillend beeld overhouden van het gesprek.

Document acties

Reacties

18-08-2014 11:37
Kring-apotheek Swarte zegt:

‘patiënten’ met een amoxicillinerecept van een voor hen onbekende huisarts naar de eigen apotheek.

Welke arts leent zich hiervoor? Of zijn het valse recepten?

Back to top