Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Preventief HIV-remmer voor risicogroepen’

HIV-vereniging roept op tot betere preventie

PW Magazine 34, jaar 2014 - 21-08-2014
“Maak pre-expositie profylaxe voor HIV direct beschikbaar voor Nederland.” Deze oproep deed directeur van de HIV-vereniging Nederland Pieter Brokx vorige week in NRC Handelsblad. Preventief gebruik van een HIV-remmer vermindert de kans op besmetting in risicogroepen aanzienlijk.

HIV-remmers zijn in Nederland niet geregistreerd voor pre-exposure prophylaxis (PrEP). Registratie voor ­deze indicatie is wel noodzakelijk om de HIV-epidemie in ons land te kunnen stoppen, schrijft Brokx in NRC Handelsblad van 2 augustus jl. Elfhonderd nieuwe HIV-infecties per jaar bewijzen volgens de directeur van de HIV-vereniging NL dat enkel het propageren van condoomgebruik onvoldoende werkt. Mannen die seks hebben met mannen, vrouwen en mannen werkzaam in de prostitutie, drugsgebruikers, transgenders en gedetineerden. Deze risicogroepen moeten volgens Brokx de mogelijkheid krijgen te kiezen voor een andere bescherming dan alleen het condoom.

De World Health Organisation (WHO) adviseerde deze zomer aan mannen die seks hebben met mannen dringend om naast het condoom ook PrEP te gebruiken. In een nieuwe richtlijn waarschuwt de WHO dat wereldwijd het aantal HIV-infecties in deze risicogroep hoog blijft. PrEP kan volgens de WHO het aantal HIV-besmettingen onder mannen die seks hebben met mannen wereldwijd met 20 tot 25% terugdringen. In de komende tien jaar betekent dat tot 1 miljoen minder nieuwe infecties binnen deze risicogroep.

De WHO maakte de richtlijn bekend in Melbourne, kort voor de Wereld Aids Conferentie 2014, die op 20 juli werd geopend. Enkele Nederlanders die onderweg waren naar deze conferentie, onder wie aidsonderzoeker Joep Lange, verongelukten tijdens de MH17-vliegramp in Oekraïne.

Document acties

Back to top