Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Wisselen mesalazines verontrust patiënten

Multisourcelijst Achmea wekt verbazing

PW Magazine 12, jaar 2013 - 15-03-2013
Gebruikers van mesalazines zijn verontrust omdat zij niet langer hun orale spécialité ontvangen van de apotheek. Volgens de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland is het zeer kwalijk dat apothekers substitueren omdat mesalazines onderling niet vervangbaar zijn.
Wisselen mesalazines verontrust patiënten

De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) ontvangt sinds begin dit jaar meldingen van verontruste patiënten over substitutie van medicijnen. Naar aanleiding hiervan opende de vereniging in februari het meldpunt ‘levering mesalazine’. Ruim 280 patiënten hebben daar een klacht gedeponeerd over de levering van onder andere de mesalazinetabletten generiek en spécialité en Salofalk Granu-stix.

17% van de patiënten geeft aan niet het juiste spécialité te ontvangen van de apotheek. Apothekers zouden vaak beweren dat een ander merk mesalazine dezelfde werking heeft of dat zij alleen een generieke variant mogen leveren. Ook zeggen apothekers dat de zorgverzekeraar het spécialité niet vergoedt.

CCUVN stelt dat orale mesalazines onderling niet vervangbaar zijn en verwijst daarbij naar een uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag in 2002. Hierin is vastgesteld dat mesalazinebevattende tabletten niet onderling vervangbaar zijn.

Verder verwijst de vereniging naar de KNMP Handleiding Geneesmiddelsubstitutie 2012, waarin wordt afgeraden lokaal werkzame mesalazinebevattende preparaten te substitueren. In een brief van begin deze maand aan alle apothekers, zorgverzekeraars, de KNMP en het ministerie van VWS vraagt de patiëntenvereniging aandacht voor deze kwestie.

Preferent

Klachten over de substitutie van mesalazines zijn volgens Tineke Markus, directeur van CCUVN, niet nieuw. “We ontvangen sinds 2002 regelmatig klachten, maar een verklaring voor de huidige piek heb ik niet.”

Markus beseft dat zorgverzekeraars apothekers verplichten bepaalde geneesmiddelen af te leveren. “Maar ik vind het de verantwoordelijkheid van de apotheker dat hij dit substitutieprobleem terugkoppelt naar de KNMP. Gezamenlijk moeten zij een oplossing zoeken.”

Orale mesalazines staan niet vermeld op de preferentielijsten van zorgverzekeraars. Achmea heeft deze middelen echter wel opgenomen in de multisourcelijst van het Idea-contract. Markus vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat Achmea hierdoor de substitutie van mesalazines bevordert. “Wij hadden hier eerder nog geen zicht op en wachten nu op een reactie van Achmea om deze kwestie te bespreken.” Achmea wil desgevraagd niet reageren; de zorgverzekeraar wil zich direct richten tot de CCUVN.

De KNMP stelt dat apothekers mesalazines inderdaad niet mogen substitueren. Verder meldt de koepel met de CCUVN in gesprek te gaan over deze kwestie.

De SFK onderzoekt hoeveel patiënten in de eerste drie maanden van dit jaar daadwerkelijk zijn omgezet op een ander merk mesalazine.

Document acties

Reacties

21-03-2013 14:55
A.K. van Nunen zegt:

Ook bij de mesalazines is het omzetten naar generieke labels meer een markt bescherming probleem dan wetenschappelijk onderbouwd probleem.
Ik heb jaren geleden (het generiek was van origineel fabricaat) al mijn cliënten omgezet naar generiek. In de loop van afgelopen jaren is dit origineel fabricaat vervangen door een eigen tablet.
Er is géén enkele klacht noch van de cliënten noch van de behandelaar bij mij binnen gekomen.
Een zelfde soort verhaal natuurlijk bij de depakine. Indertijd was de originele fabrikant van mening dat er een andere tablet moest komen (1999-2000? ik meen van capsule naar tablet). Dit kon zonder enig probleem volgens de fabrikant. Toen echter generiek hiervan op de markt kwam was de wereld te klein wanneer er gesubstitueerd zou worden. Ook hier waren er in de praktijk géén problemen bij het omzetten en we hebben het echt niet over N=1
Natuurlijk is mijn waarneming ook niet wetenschappelijk onderbouwd.

22-03-2013 08:02
I.C. van Golen zegt:

zoals steeds , is het ook nu niet zo zonvol om dit type commentaar voor eigen parochie te presenteren : ga ermee naar buiten en spring voor ons in de bres om de onhoudbaarheid en onduldbaarheid van dat verfoeide preferentiebeleid aan de kaak te stellen. het maakt niet alleen een karikatuur van onze autonome positie , maar brengt ons keer op keer in ongewenste positie tov onze clienten. dat er farmacotherapeutische onwenselijkheden in sluipen maakt de zaak nog erger en brengt apothekers met een serieuze taakopvatting in gewetensnood. wat is er nodig om ons hiervan te verlossen?

Back to top