Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Verhoogd cholesterol: vooral mannen krijgen hartinfarct

PW Magazine 35, jaar 2013 - 22-08-2013
Verhoogde cholesterolspiegels zijn riskanter voor mannen van middelbare leeftijd dan voor vrouwen in dezelfde leeftijd. De kans op een hartinfarct is bij mannen 3,5 maal zo hoog als bij vrouwen.

Dat blijkt uit onderzoek dat Erik Madssen en collega’s van de Norwegian University of Science and Technology in Trondheim uitvoerden.

De onderzoekers besloten de hypothese te toetsen dat hormonen bij vrouwen beschermend werken tegen een eerste hartinfarct. Daarvoor gebruikten ze data uit de tweede Nord-Trondelag Health Study die is uitgevoerd van 1995 tot 1997. In die studie werden bloedsamples van 65.000 patiënten verzameld.

De onderzoekers volgden 12 jaar lang een groep van ongeveer 40.000 patiënten die tijdens de studie niet ouder waren dan 60 jaar. Tijdens deze periode kregen 157 vrouwen en 553 mannen hun eerste hartinfarct. De onderzoekers voerden ook een analyse uit bij ruim 20.000 patiënten ouder dan 60 jaar. In die leeftijdsgroep beïnvloedde het geslacht niet het risico op een eerste hartinfarct.

Volgens de auteurs hebben mannen met een ongunstig cholesterolprofiel een beduidend hoger risico op een hartinfarct dan aanvankelijk werd gedacht. Deze mannen moeten een agressievere behandeling krijgen dan nu vaak het geval is, zodat meer infarcten kunnen worden voorkomen en levens worden gered.

Document acties

Back to top