Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vergoeding weesgeneesmiddelen blijft

PW Magazine 06, jaar 2013 - 31-01-2013
De medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry blijven dit jaar vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid gisteren laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Ze reageert daarmee op een advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Schippers dringt er bij de fabrikant van beide weesgeneesmiddelen wel sterk op aan de prijzen voor de medicijnen voor 2014 substantieel te verlagen. De minister onderhandelt sinds een halfjaar om de prijzen omlaag te krijgen, tot nu toe met weinig succes. In de brief dreigt ze die vergoeding voor volgend jaar stop te zetten: “Een bevredigende uitkomst van de onderhandelingen is essentieel voor voortzetting van de vergoeding van deze weesgeneesmiddelen”, schrijft ze. “Ik ga ervan uit dat alle partijen zich dit realiseren en zich zullen inspannen hun prijsbeleid hierop aan te passen.”

Tweede Kamerleden en zorgdeskundigen uitten vorige week in een hoorzitting harde kritiek op fabrikant Genzyme. Veel experts betwijfelden de zeer hoge kosten die de Genzyme-directie zei te maken voor de ontwikkeling en productie van de medicijnen. Voorzitter Hans Büller van de raad van bestuur van Erasmus MC stelde dat zijn ziekenhuis de productie veel goedkoper kan doen en vroeg toestemming en steun om de productie van het middel voor de ziekte van Pompe, in samenwerking met andere Europese medische centra, over te nemen.

Een ander deel van het advies van het CVZ over weesgeneesmiddelen neemt de minister niet over, schreef ze in de brief aan de Kamer. Het CVZ opperde een apart financieringssysteem op te zetten voor weesgeneesmiddelen, maar volgens Schippers is de Zorgverzekeringswet ook bedoeld voor dure medicijnen. Ze ziet geen voordelen in een apart financieringssysteem.

Document acties

Back to top