Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Van der Meer: ‘Redden wat er te redden valt’

‘Beroepsgroep moet naar zichzelf durven kijken’

PW Magazine 01, jaar 2013 - 04-01-2013
Het hoofdbestuur van de KNMP neemt nog deze maand een besluit over het tijdstip waarop Rik van der Meer wordt benoemd tot voorzitter. In een ledenstemming versloeg Van der Meer vorige maand nipt Sjaak de Vries.
Van der Meer: ‘Redden wat er te redden valt’

Apotheker Rik van der Meer (49) uit Den Haag is vorige maand op de algemene vergadering gekozen tot lid van het hoofdbestuur van de KNMP. Deze maand neemt het bestuur een beslissing over wanneer Van der Meer de huidige voorzitter Jan Smits zal opvolgen.

Van der Meer kreeg 52% van de uitgebrachte stemmen van de leden. Sjaak de Vries, die door het hoofdbestuur was voorgedragen, kreeg de steun van 44% van de leden. 4% stemde blanco. Een derde van de KNMP-leden heeft gestemd. Vooral veel leden uit districten in het westen van het land stemden voor Van der Meer.

Apetrots

In een eerste reactie zei Rik van der Meer ‘apetrots’ te zijn op de uitslag. Hij wil dat de KNMP snel een duidelijker geluid laat horen in Den Haag ‘om te redden wat er te redden valt’. Hij refereerde aan de recente benoeming van de twee verkenners Alexander Rinnooy Kan en Robert Reibestein. Ook zei Van der Meer dat hij het vak ‘leuker wil maken dan het nu is’ en dat hij het ‘uit de modder wil halen’. De Vries wenste Van der Meer ‘alle succes’ toe.

In een interview vorige maand in PW pleitte Van der Meer onder andere voor een lobbyist in Den Haag die de belangen van de apothekers beter kon overbrengen. Voor die functie suggereerde hij iemand als oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager. “De KNMP zet bij haar lobby nu heel veel in op inhoud, maar daar redden we het niet mee in deze tijd”, zei hij.

Aangepakt

Hij vindt ook dat apothekers die hun werk niet goed doen, harder moeten worden aangepakt door de KNMP. “De zorg is heel goed, maar afwachten wat de Inspectie voor de Gezondheidszorg doet, is onvoldoende. Een beroepsgroep moet ook naar zichzelf durven kijken.” Hij is voorstander van naming and shaming van apothekers die ‘slechte kwaliteit’ leveren.

Document acties

Back to top