Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Testmedicijnen voor uitbehandelde patiënten

PW Magazine 17, jaar 2013 - 16-04-2013
Uitbehandelde patiënten kunnen binnenkort mogelijk medicijnen krijgen die nog niet op de markt zijn. Een nieuwe organisatie van artsen, patiënten en enkele geldschieters - myTomorrows - treedt namens patiënten in overleg met ontwikkelaars van de geneesmiddelen met het verzoek om producten die nog niet op de markt zijn eerder aan patiënten te verstrekken.

Vandaag start de website waarop de eerste medicijnen worden aangeboden. Het gaat om geneesmiddelen waarvan in klinisch onderzoek de veiligheid is bewezen, maar die nog jaren moeten worden getest op grote groepen patiënten om onder meer de effectiviteit aan te tonen.

De organisatie biedt voorlopig medicijnen aan voor bepaalde soorten kanker, enkele zeldzame ziekten, ALS en de ziekte van Parkinson. De middelen zullen vooral komen van biotechbedrijven.

Soms vragen artsen aan farmaceutische bedrijven nu al of patiënten niet-uitontwikkelde medicijnen kunnen kopen, maar dit vergt veel tijd en papierwerk. Bovendien is telkens onzeker of een zorgverzekeraar de kosten vergoedt.

Ook nu nemen zorgverzekeraars een afwachtende houding aan. Daarom zal MyTomorrows bij de fabrikanten de prijs per medicijn in onderhandelingen zo laag mogelijk proberen te houden.

Document acties

Back to top