Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Temazepam is veilig bij ernstig COPD

PW Magazine 22, jaar 2013 - 30-05-2013
COPD-patiënten met slaapklachten kunnen veilig temazepam gebruiken. De vrees dat slaapmiddelen nachtelijke hypoventilatie verergeren, is niet gegrond. Dat suggereren de uitkomsten van onderzoek waarop dr. Gerben Stege op 15 mei promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Wat was de aanleiding?

“Mensen met COPD hebben frequent slaapklachten en een slechte slaapkwaliteit. Als niet-farmacologische behandelingen niet effectief zijn, kunnen slaapmiddelen overwogen worden. ERS/ATS-richtlijnen raden slaapmiddelen bij COPD echter af, omdat ze nachtelijke hypoventilatie zouden kunnen verergeren.”

Wat heeft u onderzocht en gevonden?

“We hebben onderzocht of de benzodiazepine temazepam nadelige effecten heeft op de ademhaling tijdens de slaap (en overdag) bij COPD-patiënten in GOLD-stadium 3 of 4. Zij kregen een week temazepam en een week placebo. De uitkomsten tijdens de temazepamweek bleken niet slechter dan tijdens de placeboweek. In een andere studie keken we bij vier huisartsenpraktijken in welke mate COPD-patiënten een slaapmiddel gebruikten in vergelijking met diabetespatiënten en gezonde controles. In alle groepen was het gebruik aanzienlijk: respectievelijk 21%, 19% en 17%. De verschillen waren niet significant.”

Wat zijn de conclusies?

“COPD-patiënten blijken aanzienlijk veel slaapmiddelen te gebruiken. Patiënten met ernstig COPD kunnen temazepam veilig gebruiken zonder nadelige effecten op de ademhaling. Artsen hoeven dus niet meer terughoudend te zijn bij het voorschrijven hiervan. Overigens blijft het advies om pas een slaapmiddel voor te schrijven nadat niet-farmacologische therapieën geprobeerd zijn, gedurende hooguit vier weken en met inachtneming van de bekende risico’s op bijwerkingen.”

Document acties

Back to top