Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Statine halveert kans op familiaire hart- en vaatziekte

PW Magazine 17, jaar 2013 - 25-04-2013
Behandeling met een statine halveert de kans op hart- en vaatziekten bij mensen uit families waar de ziekte al op jonge leeftijd voorkomt. Dit blijkt uit promotieonderzoek van arts-onderzoeker Ties Mulders aan het AMC in Amsterdam.

Wat hebt u onderzocht?

“In sommige families komen hart- en vaatziekten al op jonge leeftijd voor. Hiervoor kunnen we niet altijd een oorzaak vinden. Volgens de huidige richtlijnen komen familieleden van deze patiënten vanwege hun jonge leeftijd niet in aanmerking voor preventieve behandeling. We hebben onderzocht of voor deze groep een betere risicoschatting op hart- en vaatziekten mogelijk is, en of deze patiënten baat hebben bij preventieve behandeling met een statine.”

Wat zijn de resultaten?

“We vonden dat een positieve familieanamnese een onafhankelijke voorspeller is voor het optreden van een tweede hartinfarct bij mensen die al voor hun vijftigste een infarct hebben gehad. Voor mensen die nog geen infarct hadden, is een tweede belangrijke voorspeller de calciumscore, een maat voor de hoeveelheid aderverkalking in de kransslagaders. Uit een analyse van data uit een eerdere Amerikaanse studie bleek dat patiënten met een positieve familieanamnese en een hoge calciumscore een hoger risico op hart- en vaatziekten hebben dan patiënten met alleen een hoge calciumscore. Tot slot hebben we gekeken naar het preventieve effect van een statine. Bij mensen met een positieve familieanamnese en een hoge calciumscore verminderde behandeling met een statine het aantal cardiovasculaire events met 45% ten opzichte van placebo. Dit komt overeen met een number needed to treat (NNT) van 19. Bij mensen zonder een positieve familieanamnese had een statine echter geen effect.”

Wat betekenen deze resultaten?

“Sommige, maar nog lang niet alle richtlijnen bevelen al aan om bij familiaire belasting een calciumscore te meten. Mijn advies is mensen met een positieve familieanamnese voor premature hartinfarcten én een hoge calciumscore preventief te behandelen met een statine.”

Document acties

Back to top