Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

SSRI + elektrische stimulatie geeft sterker effect

PW Magazine 12, jaar 2013 - 14-03-2013
De combinatie van een SSRI en ‘transcranial direct current stimulation’ (tDCS) bij de behandeling van klinische depressie geeft een beter behandelresultaat dan SSRI’s en tDCS apart.

Dat is de conclusie van Braziliaans onderzoek, uitgevoerd aan de Universidade de São Paulo. Dit is gepubliceerd in JAMA Psychiatry.

tDCS werkt net als elektroconvulsie, maar dan veel minder heftig: met zwakkere stroompjes via kleine elektrodes. Narcose en spierverslappers zijn, in tegenstelling tot bij elektroconvulsietherapie, niet nodig. Onderzoeken naar de werking van tDCS bij patiënten met een depressie gaven tot nog toe wisselende resultaten. Daarnaast was er nog geen vergelijking gemaakt tussen tDCS en met farmacologische behandelingen.

De onderzoekers verdeelden 120 patiënten met een matige tot ernstige depressie via randomisatie in vier groepen. De eerste groep kreeg sertraline en tDCS, de tweede placebo en tDCS, de derde kreeg sertraline en nep-tDCS, en de vierde groep kreeg placebo en nep-tDCS. De deelnemers gebruikten aan het begin van de studie geen antidepressiva.

Een kuur tDCS bestond uit tien dagen lang dagelijks dertig minuten 2 mA aan stroom op het hoofd, gevolgd door twee extra tweewekelijkse sessies. Bij nep-tDCS ging het apparaat na één minuut uit, zonder dat de patiënt dit merkte. De dosering van sertraline was 50 mg per dag.

Na zes weken verschilde de combinatiegroep klinisch significant van de tDCS-groep (5,9 punten), de SSRI-groep (8,5 punten) en de placebogroep (11,5 punten) op de MADRS-depressieschaal. Sertraline en tDCS waren apart even effectief, maar opmerkelijk genoeg was alleen tDCS superieur aan de behandeling met placebo en nep-tDCS. De elektrotherapie zorgde voor een rode hoofdhuid. Verder was er geen verschil in bijwerkingen tussen de diverse groepen.

Of tDCS ook werkt als onderhoudsbehandeling is nog een open vraag. De onderzoekers zijn bezig met een studie hiernaar.

Document acties

Back to top