Speciale voeding helpt patiënt met ziekte van Alzheimer
Wat was de aanleiding?
“Mijn onderzoek is gestart naar aanleiding van de steeds duidelijker wordende relatie tussen het ontstaan van de ziekte van Alzheimer (AD) en de rol van voedingspatronen. Hierbij lag de focus vooral op de manier waarop specifieke combinaties van voedingsstoffen aan de ziekte van Alzheimer gerelateerde processen kunnen beïnvloeden.“
Wat hebt u onderzocht en gevonden?
“Ik heb onderzocht of interventie met de specifieke nutriëntencombinatie Fortasyn-Connect in AD-diermodellen (meestal de rat) de symptomen van de ziekte kan verminderen. In deze modellen zagen wij een verbetering in de kwaliteit en functie van de hersencelmembranen. Deze verbetering leidde onder andere tot een verhoogde aanmaak van membraanbouwstenen, de fosfolipiden. Fosfolipiden zijn essentieel voor de vorming van nieuwe contacten tussen hersencellen, de synapsen. Wij vonden ook dat processen gerelateerd aan het interventiemembraan, zoals de productie en toxiciteit van het AD-eiwit bèta-amyloïd verminderden door Fortasyn. Dit verminderde ook de nadelige effecten van bèta-amyloid op het gedrag. In AD-risicofactormodellen, waarin hypertensie of verminderde cerebrale doorbloeding werden gesimuleerd, vonden wij dat de voedingsinterventie leidde tot verminderde schade en verbeterd gedrag.”
Wat betekenen de resultaten?
“Die suggereren dat Fortasyn-Connect mogelijk een gunstig effect heeft op de pathofysiologische processen die een rol spelen in het beginstadium van AD. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van de medische voeding Souvenaid. Die kan mogelijk een rol spelen in de dieet- en behandelstrategie voor patiënten met alzheimer.”