Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Probiotica: hulp bij eradicatie maagzweerbacterie

PW Magazine 05, jaar 2013 - 23-01-2013
Probiotica kunnen een aanvulling vormen op de standaard tripeltherapie bij eradicatie van Helicobacter pyloris. Dit blijkt uit Italiaans onderzoek.

Onderzoekers van de universiteit van Napels gaven 68 kinderen van gemiddeld 8 jaar behandeling met de standaard tripeltherapie of met tripeltherapie aangevuld met lactoferrine en probiotica. De groep die probiotica gebruikte had minder last van buikpijn, misselijkheid, braken en diarree.

Bij 88% van de probioticagroep lukte het om de Helicobacter pylori uit te roeien, in de andere groep lukte dat bij 76%. Dit verschil was niet statistisch significant. Studies naar probiotica bij maagzweren en/of eradicatie van Helicobacter pylori tonen tegenstrijdige resultaten.

Sommige studies laten net als deze studie een toegevoegde waarde zien van probiotica. Andere tonen geen verschil. In deze studie werd een supplement gebruikt, bestaande uit meerdere probioticastammen en lactoferrine. Mogelijk levert lactoferrine een belangrijke aan het gevonden positieve effect.

Document acties

Back to top