Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Positief oordeel teriflunomide en dimethylfumaraat

PW Magazine 17, jaar 2013 - 22-04-2013
De CHMP heeft een positief advies uitgebracht voor twee geneesmiddelen bij multiple sclerose (MS).

Teriflunomide (Aubagio) is de actieve metaboliet van leflunomide. Het is bedoeld voor relapsing-remitting MS, waarbij het aantal terugvallen vermindert. Het exacte mechanisme voor het therapeutisch effect bij MS is niet bekend, maar het vermindert de proliferatie van lymfocyten. De meest voorkomende bijwerkingen zijn infecties van de bovenste luchtwegen en urinewegen, maag-darmklachten, paresthesie, alopecia (kaalheid) en verhoging van leverenzymen.

Het tweede middel, eveneens geregistreerd voor relapsing-remitting MS, is dimethylfumaraat onder de naam Tecfidera. De werking berust op een direct cytoprotectief effect door activatie van de transcriptiefactor Nrf2. Dimethylfumaraat vermindert het aantal terugvallen. De voornaamste bijwerkingen zijn flushing en maag-darmklachten.

Document acties

Reacties

24-04-2013 13:31
J.C. Kortekaas zegt:

Dimethylfumaraat werd in de vorige eeuw magistraal bereid in Nederlandse apotheken als middel tegen psoriasis.

Toen de Chinezen het in zakjes bij hun leren exportproducten stopten, werd deze toepassing als biocide in 2009 verboden door de Europese Commissie.

Het geneesmiddel tegen MS zal ongetwijfeld 100x zo duur worden als de magistrale bereiding.

Marktwerking.

De IGZ doet er immers alles aan om de legale bereiding in apotheken te verbieden en de illegale grootbereiders te faciliteren.

Back to top