Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CHMP positief over hiv-middel dolutegravir

PW Magazine 49, jaar 2013 - 25-11-2013
Het Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van de EMA beveelt een handelsvergunning aan voor het hiv-middel Tivicay (dolutegravir).

Deze aanbeveling geldt voor gebruik van dit middel in combinatie met andere antiretrovirale middelen voor de behandeling van hiv-patiënten ouder dan 12 jaar. Dolutegravir kan worden gebruikt zowel bij hiv-patiënten met resistentie tegen integraseremmers als bij patiënten zonder resistentie.

Dolutegravir is een integraseremmer. Dit middel remt het enzym integrase, dat is betrokken in de replicatie van hiv. Op deze wijze gaat het verspreiding van de infectie tegen.

Diverse grote studies hebben de werkzaamheid van dolutegravir aangetoond. Het middel werkt bij patiënten die nog niet eerder zijn behandeld met hiv-medicatie en bij patiënten met resistentie tegen diverse klassen hiv-middelen. Dolutegravir is minder vatbaar voor de ontwikkeling van resistentie.

Is er geen sprake van resistentie tegen integraseremmers, dan volstaat één tablet per dag. Is er wel resistentie tegen integraseremmers, dan moet de patiënt dolutegravir tweemaal daags innemen met voedsel.

Het CHMP beveelt een risk management plan (RMP) aan bij dolutegravir, een verplichting die de EMA oplegt bij alle nieuwe geneesmiddelen. Eén van de belangrijke punten daaruit is monitoring op zeldzame maar ernstige allergische reacties.

Een andere integraseremmer, elvitegravir, betreedt de markt met ingang van 1 december 2013. Dit middel is onderdeel van een combinatiepreparaat (Stribild) van vier hiv-remmers: elvitegravir, cobicistat, emtricitabine, en tenofovir.

Document acties

Back to top