Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Polypil nuttig, vooral door therapietrouw

PW Magazine 37, jaar 2013 - 05-09-2013
Patiënten met cardiovasculaire aandoeningen of een verhoogd risico daarop hebben mogelijk meer baat bij een polypil met daarin aspirine, een statine en twee bloeddrukverlagers, dan bij de standaard preventieve therapie.
Polypil nuttig, vooral door therapietrouw

Dat blijkt uit een studie naar de polypil die is gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Onderzoekers van het International Centre for Circulatory Health van het Imperial College in Londen voerden een gerandomiseerde trial uit met 2004 patiënten met een cardiovasculaire aandoening of een verhoogd risico daarop, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland en India.

Alle deelnemers kregen via randomisatie een vaste combinatie van acetylsalicylzuur, een statine en twee bloeddrukverlagers of de gebruikelijke therapie. Eén groep patiënten kreeg een vaste combinatie van 75 mg acetylsalicylzuur, 40 mg simvastatine, 10 mg lisinopril en 50 mg atenolol. De tweede groep patiënten ging of door met de gebruikelijk therapie, of met 75 mg acetylsalicylzuur, 40 mg simvastatine, 10 mg lisinopril en 12,5 mg hydrochloorthiazide.

De onderzoekers volgden de patiënten vijftien maanden. Zij keken naar de cholesterolwaarden, gemiddelde bloeddruk en therapietrouw.

Aan het eind van de studie bleken 829 van de 961 patiënten in de polypilgroep hun medicatie nog te trouw te gebruiken, tegenover 621 van de 960 patiënten in de groep met standaardtherapie, een verschil van 21,6% in therapietrouw. Ook bleek dat de systolische bloeddruk en het LDL-cholesterol significant lager was in de groep die de polypil kreeg.

De studie heeft beperkingen, zo geven de auteurs aan. De resultaten zijn bijvoorbeeld moeilijk te vertalen naar de algemene populatie omdat bij aanvang van de studie de proefpersonen al meer therapietrouw waren dan gemiddeld. Dat betekent echter wel dat bij mensen die relatief 'ontrouw' zijn in het slikken van hun medicatie, de polypil therapietrouw extra kan bevorderen.

Een andere beperking is dat de polypil het onmogelijk maakt met de doseringen te variëren om een optimale behandeling van cardiovasculaire risicofactoren per patiënt in te stellen. Volgens de auteurs weegt dit probleem echter niet op tegen de winst die wordt bereikt qua therapietrouw.

Document acties

Back to top