Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NZa: huisarts mag De Thuisapotheek niet negeren

PW Magazine 36, jaar 2013 - 29-08-2013
Huisartsengroep Prinsenbeek mag niet langer weigeren patiënten door te verwijzen naar De Thuisapotheek. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt de huisartsen deze verplichting op wegens aanmerkelijke marktmacht.
NZa: huisarts mag De Thuisapotheek niet negeren

Patiënten van een huisarts moeten vrij kunnen kiezen van welke apotheek zij hun geneesmiddelen krijgen. Een huisartsenpraktijk met een regionale machtspositie mag haar patiënten daarin niet beperken, maar moet volgens de NZa doorverwijzen naar alle apotheken die verantwoorde farmaceutische zorg leveren. Maar de huisartsengroep Prinsenbeek weigerde patiënten door te verwijzen naar De Thuisapotheek. Doordat alle huisartsen in Prinsenbeek bij deze groep zijn aangesloten, konden patiënten zodoende niet kiezen voor deze internetapotheek.

Afgelopen maand legde de NZa de Huisartsenpraktijk Prinsenbeek een verplichting op,  wegens 'aanmerkelijke marktmacht', patiënten door te verwijzen naar de apotheek van hun eigen voorkeur. Verder moeten de huisartsen tijdens het consult de keuzevrijheid voor een apotheek onder de aandacht brengen van een patiënt. Op aandringen van de zorgautoriteit vermelden de huisartsen ook op hun website dat zij doorverwijzen naar elke apotheek van voorkeur. De huisartsen hebben toegezegd aan alle verplichtingen te voldoen.

De NZa gaf in september vorig jaar in een voorgenomen besluit al aan de huisartsengroep deze verplichtingen mogelijk te willen opleggen. De huisartsenpraktijk heeft daarna haar oordeel kunnen geven over de gang van zaken. Op basis daarvan heeft de zorgautoriteit nu een definitief besluit genomen.

Document acties

Back to top