Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NPCF start meldactie preferentiebeleid

PW Magazine 26/27, jaar 2013 - 19-06-2013
Patiëntenfederatie NPCF is een meldactie gestart naar aanleiding van de problemen die patiënten ervaren door het preferentiebeleid.

De NPCF wil in beeld brengen waar patiënten met het preferentiebeleid tegen aanlopen, hoe het contact met de apotheek is en of ze goed begeleid worden. Volgens de patiëntenfederatie komen er signalen binnen die aangeven dat geneesmiddelen soms tijdelijk niet beschikbaar zijn. Verder worden patiënten ‘van het kastje naar de muur gestuurd’ als het geneesmiddel dat ze altijd gebruikten, niet meer wordt vergoed. Ook komt het volgens de NPCF voor dat patiënten niet goed reageren op een preferent geneesmiddel.

In een brief aan de Tweede Kamer pleitte de NPCF onlangs voor een aanpassing van het preferentiebeleid. Onnodige wisselingen en onduidelijkheden rond het begrip ‘medische noodzaak’ leiden volgens de patiëntenfederatie tot veel frustratie en last voor patiënten. Ook kan het preferentiebeleid gezondheidsschade veroorzaken, bijvoorbeeld als de therapietrouw slecht is door de onnodige wisselingen of het überhaupt wisselen van medicatie bij kwetsbare patiënten.

Document acties

Back to top