Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuw middel biedt hoop bij chronische darmontstekingen

PW Magazine 35, jaar 2013 - 22-08-2013
Een experimenteel geneesmiddel, vedolizumab, is mogelijk effectief bij mensen die lijden aan colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn en onvoldoende baat hebben bij de huidige medicatie.

Dat blijkt uit twee nieuwe onderzoeken. Vedolizumab is in ontwikkeling voor de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

De fase-III-trials, die zijn gepubliceerd op 22 augustus in het New England Journal of Medicine, tonen dat vedolizumab werkt in bepaalde gevallen waar standaardbehandeling van chronische darmontstekingen faalde. Het middel bleek echter bij de colitis ulcerosa effectiever dan bij de ziekte van Crohn.

Aan deze twee trials deden meer dan 2.000 patiënten mee met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa die onvoldoende baat hadden bij de gebruikelijke medicatie zoals corticosteroïden, azathioprine en mercaptopurine. Ongeveer de helft van de patiënten had ook nog TNF-alfaremmers geprobeerd.

In één trial kregen bijna 900 patiënten met colitis ulcerosa twee infusies met vedoluzimab of een placebo. Na zes weken trad bij 47% van deze patiënten een significante verbetering van hun symptomen op. Vervolgens kregen deze patiënten via randomisatie de volgende behandeling: continuering van de infusies om de vier of om de acht weken of een placebo.

Na een jaar bleek 42 tot 45% van de patiënten in de vedolizumabgroep in remissie te zijn vergeleken met 16% van de personen in de placebogroep. Er was geen verschil in frequentie van bijwerkingen tussen de behandelde groep en de placebogroep

In de andere trial, uitgevoerd bij meer dan 1.100 mensen met de ziekte van Crohn, waren de resultaten wat bescheidener: 31% van de vedolizumabgebruikers vertoonde na zes weken een respons. Bij 36-39% van de patiënten die het gebruik continueerden was de ziekte na een jaar in remissie, vergeleken met 22% van de patiënten die een placebo-infusie kregen toegediend.

In de behandelde groep traden significant vaker bijwerkingen op, zoals ernstige infecties, dan in de groep die een placebo-infusie kreeg.

Document acties

Back to top