Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nanobolletjes loodsen medicatie door bloed-hersenbarrière

PW Magazine 06, jaar 2013 - 07-02-2013
Chemicus René Brinkhuis ontdekte in zijn promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen een manier om medicijnen effectief door de bloed-hersenbarrière te transporteren. Drie vragen aan Brinkhuis.

Wat was de aanleiding?

“De bloed-hersenbarrière (BBB) beschermt de hersenen tegen ongewenste stoffen, maar belemmert ook het doordringen van medicijnen bij ziekten van het centrale zenuwstelsel. In het kader van een project van Top Instituut Pharma hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van een nanodeeltje dat medicijnen de hersenen in kan loodsen. Dergelijke nanobolletjes zijn in feite lege omhulsels, opgebouwd uit polymeren.”

Hoe heeft u dat gedaan?

“Om de deeltjes door de BBB te krijgen, wilden we de buitenkant bekleden met peptiden die door de BBB herkend zouden worden. Onderzoekers uit Groningen onder leiding van Dick Hoekstra hebben hiervoor een geschikt peptide gevonden. Dit G23-peptide wordt herkend door gangliosiden, structuren die veel voorkomen in endotheelcellen waaruit ook de BBB is opgebouwd. Bij het testen van deze deeltjes in cellijnen en diermodellen bleek dat deze deeltjes even effectief in de hersenen doordringen als (anti)transferrine, het eiwit dat momenteel geldt als gouden standaard.”

Wat draagt uw onderzoek bij?

“Het voordeel van kleine peptiden boven grote eiwitten als transferrine is dat zij minder immunogeen zijn bij gelijke effectiviteit. Onze deeltjes zijn dus een belangrijke verbetering. Ik denk dat de efficiëntie na doorontwikkeling zelfs nog kan toenemen. De volgende stap is om de deeltjes te vullen met medicatie en deze te onderzoeken in modellen voor ziekten als alzheimer, parkinson en MS. Over vijftien jaar verwacht ik dat nanotherapie praktijk kan worden.”

Document acties

Back to top