Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mogelijk meer sterfgevallen door Diane-35

PW Magazine 44, jaar 2013 - 24-10-2013
Zeker 27 vrouwen in Nederland zijn mogelijk overleden aan de bijwerkingen van de anti-acnemiddel Diane-35.

Dat meldde het tv-programma Zembla deze week op basis van gegevens van bijwerkingencentrum Lareb. In mei stond de teller nog op achttien doden.

Volgens Eugène van Puijenbroek, hoofd van de afdeling Analyse van Lareb, betreffen deze 27 meldingen de gehele periode vanaf het moment dat Diane-35 op de markt kwam in 1987. “Het is moeilijk te zeggen hoeveel patiënten in Nederland vanaf dat moment dit middel hebben gebruikt. In 2012 waren er ruim 150.000 gebruikers van Diane-35, zo bleek uit cijfers van de GIP-databank.”

Bij de meldingen over Diane-35 is in ongeveer in de helft van de gevallen het gebruik als anticonceptivum aangegeven. “In de andere helft is het gebruikt als middel bij de behandeling van acne of hirsutisme. Maar ongetwijfeld is er bij een deel van deze mensen sprake van een gecombineerde indicatie. Dit is niet bekend.”

De bijwerkingen zoals beschreven bij Diane hebben een grote impact. Van belang is dat de discussie over geneesmiddelen in het algemeen en bijwerkingen genuanceerd blijft, zegt Van Puijenbroek. “Wanneer bijwerkingen tijdig herkend worden, zijn deze mogelijk te behandelen. De beslissing om een middel te gebruiken is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de zorgverlener en de patiënt. Ze moeten samen de baten tegen het risico afwegen.”

Document acties

Back to top