Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mediq verkoopt Poolse apotheken

‘Vertrek na veertien jaar uit Polen is strategisch’

PW Magazine 34, jaar 2013 - 16-08-2013
Mediq heeft al haar 190 apotheken en groothandel in Polen verkocht aan de Poolse groothandel Neuca. Investeringsmaatschappij Penta neemt de apotheken over van deze groothandel en wordt daarmee de tweede apotheekketen van Polen met zo’n 300 apotheken.
Mediq verkoopt Poolse apotheken

Mediq vertrekt door deze verkoop na veertien jaar van de Poolse markt. Onder de naam ACP Pharma was Mediq in Polen actief als apotheekketen en farmaceutische groothandel. De verkoop heeft volgens Mediq geen gevolgen voor Nederlandse werknemers in Polen. Bij ACP Pharma werken voornamelijk Polen en die zijn volgens de apotheekketen in goede handen bij de nieuwe eigenaren.

Mediq zegt haar Poolse bezittingen te verkopen om zich volledig te kunnen richten op het onderdeel Direct & Institutioneel - internationale leverancier van medische hulpmiddelen - en de versterking van de leidende positie op de Nederlandse apotheekmarkt. Mediq-woordvoerder Annegees van Linge: “De keuze is dan ook puur strategisch. In Polen waren we alleen actief met onze apotheken en groothandel.”

Vorig jaar werd Mediq geconfronteerd met een omzetdaling van 14% van haar Poolse apotheken. “Maar dat staat los van deze verkoop”, aldus Van Linge. De gehele apotheeksector in het land maakte begin 2012 een flinke duik door nieuwe wet- en regelgeving per 1 januari. Dat leidde tot vaste marges in de distributieketen en daarmee beperkingen op het geven van kortingen op geneesmiddelen die vergoed worden. Met als gevolg hogere bijbetalingen voor patiënten op veel producten.

De marktleider van Nederland was in Polen onder merknaam Mediq Apteka eigenaar van 190 apotheken waarin 79 franchisenemers participeerden. Mediq realiseerde met haar Poolse apotheken een jaaromzet van 140 miljoen euro in 2012.

Dr. Max

Met de aankoop van 190 Mediq-apotheken is Penta Investments eigenaar van de tweede apotheekketen van Polen. Onder de apotheeknaam Dr. Max bezit de investeerder ook apotheken in Tsjechië en Slowakije, in totaal ruim 500 apotheken. Sinds 2005 is Penta actief met het kopen van apotheken in deze landen. De Dr. Max-apotheken realiseerden in 2012 een omzet van 620 miljoen euro. De keten groeit jaarlijks met zo’n vijftig nieuwe vestigingen. Dagelijks bedienen de apotheken van deze keten zo’n 130.000 patiënten.

Mediq behoorde in Polen tot de vier grootste groothandels, die leveren aan onder meer openbare apotheken en ziekenhuizen. Mediq distribueerde geneesmiddelen vanuit vijf distributiecentra. De Poolse groothandel Neuca neemt deze activiteiten van Mediq over voor circa 100 miljoen euro.

Document acties

Back to top