Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Medicijngebruik ouderen onduidelijk

PW Magazine 24, jaar 2013 - 12-06-2013
Of onnodig medicijngebruik bij ouderen vaak voorkomt, is nog moeilijk vast te stellen op basis van de gepubliceerde literatuurgegevens.

Dat blijkt uit een systematische review die onderzoekers uit Belfast en Boston hebben uitgevoerd naar onnodig medicijngebruik bij ouderen [Drugs Aging 2013;30:285-307]. Uit bijna 900 abstracts werden uiteindelijk slechts 36 studies als voldoende beoordeeld voor een kwalitatieve analyse. De onderzoekers vonden dat een onvoldoende aantal om harde conclusies te trekken over onnodig medicijngebruik bij ouderen.

Document acties

Reacties

16-06-2013 12:10
P.C. de Smidt zegt:

Ik mag hopen dat we al een tijdje bezig zijn met het controleren van de medicatie in verpleeg- en verzorgingshuizen, bij ouderen thuis en in het ziekenhuis. Het wachten op een sluitend wetenschappelijk bewijs lijkt op het zoeken naar een alibi om die controles niet te hoeven doen. Hetzelfde vrees ik ook bij medicatieverificatie, reconciliatie en fidelity, en welke termen we allemaal wel niet verzinnen. Telkens komt er weer een wetenschappelijk onderzoek langs, dat weer vraagt om nieuw onderzoek. Zo wordt medicatieveiligheid een actie die aan ijver ten onder gaat. Dat zou jammer zijn. Het is nu al zo dat bestuurders in de zorg onze kansen eerder als een financieel risico zien dan een kwaliteitsverbetering. Wanneer dat zo is, en ik geloof het zeker, dan hebben we als apothekers weer de boot gemist.
Wim van der Pol, ziekenhuisapotheker en counselor

Back to top