Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Medicijngebruik 50-plusser voor verbetering vatbaar

PW Magazine 14, jaar 2013 - 05-04-2013
Bij 30% van de 50-plussers die hun geneesmiddelen laten controleren, blijkt iets niet in orde. Ze krijgen de verkeerde dosering of gebruiken te veel of te weinig soorten geneesmiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1380 50-plussers door Plus Magazine, een maandblad voor Nederlandse en Belgische lezers van middelbare leeftijd.

15% heeft weleens een verkeerde combinatie van geneesmiddelen geslikt en is daarvan ziek geworden. Meestal ging het om bijwerkingen, maar soms waren de gevolgen ook ernstiger. Van de personen die gezondheidsklachten kregen doordat de medicatie niet goed combineerde, moest 13% de huisarts bezoeken en 11% belandde in het ziekenhuis.

Van 77% van de respondenten is door arts of apotheker het totale geneesmiddelengebruik weleens gecontroleerd, bij 17% is dat nooit gebeurd en 6% weet het niet. Naar aanleiding van deze controle kwam er bij één op de drie een geneesmiddel bij, bij een kwart ging er minstens een middel af en bij ongeveer de helft werd de dosering van minstens één middel veranderd.

Plus Magazine wijst de lezer ook op de eigen verantwoordelijkheid en geeft tips, zoals: vertel huisarts en apotheker over aangekochte zelfzorgmiddelen. Ook krijgen lezers het advies om jaarlijks het geneesmiddelengebruik te bespreken met huisarts en apotheker.

Document acties

Back to top