Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Medicijnen probleem voor de kwaliteit van het drinkwater

PW Magazine 16, jaar 2013 - 09-04-2013
Geneesmiddelenresten vormen een probleem voor de drinkwaterkwaliteit in Nederland. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport over de kwaliteit van drinkwater. Die kwaliteit is goed, maar er is wel enige zorg, schrijft het RIVM na analyse van rapporten en meetgegevens.

Volgens het instituut is de kwaliteit van de helft van de grondwaterbronnen onvoldoende en voldoet ook de kwaliteit van het oppervlaktewater niet. De helft van de bronnen is vervuild met resten van medicijnen, industrie, rioolwater en oude bodemverontreinigingen. De stoffen vormen nog geen risico voor de gezondheid, schrijft het RIVM, maar de concentraties zijn zodanig dat ‘het wel belangrijk is om te monitoren of deze concentraties toenemen’.

Het RIVM heeft de meeste zorg over stoffen die consumenten gebruiken, zoals geneesmiddelen, insecticiden, biociden, cosmetica, brandvertragers en nanodeeltjes. Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen deze stoffen niet goed verwijderen. Daardoor komen ze in het milieu terecht en dus ook in bronnen voor drinkwater. Het gebruik van met name medicijnen zal volgens het RIVM in de toekomst toenemen als gevolg van de vergrijzing.

Document acties

Back to top