Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lithiumtoxiciteit eerder vaststellen

PW Magazine 13, jaar 2013 - 27-03-2013
Niertoxiciteit van lithium, nog steeds veelgebruikt bij bipolaire stoornissen, wordt nog vaak te laat opgemerkt, zo stellen auteurs uit Boston.

Met behulp van diverse beeldvormende technieken, echografie, computertomografie en MRI hebben ze lithiumgebruikers gevolgd. Ze stellen dat met beeldvormende technieken parenchymbeschadigingen in de nier reeds in een preklinisch stadium vastgesteld kunnen worden. Zo kan verdere nierschade worden voorkomen [Diagn Interv Radiol 2013 Epub].

Document acties

Reacties

27-03-2013 09:20
J.C. Kortekaas zegt:

Het wordt tijd dat op de vrij verkrijgbare geneesmiddelen ibuprofen en diclofenac een waarschuwing op de verpakking komt tegen gelijktijdig lithiumgebruik.

Medisch Contact kwam op 29 april 2010 zelfs met een waarschuwend oefenprogramma van het Medisch Tuchtcollege, waarin de verantwoordelijkheid voor de interactie diclofenac met lithium werd uitgeplozen.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/tijdschriftartikel/77008/u-bent-nu-lid-van-het-medisch-tuchtcollege.htm

Diclofenac wordt zonder medicatiebewaking afgeleverd bij de drogist en ibuprofen zelfs bij de benzinepomp. Een waarschuwing op de verpakking ontbreekt.

Back to top