Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tweede Kamer uit kritiek op overheveling medicijnen

PW Magazine 24, jaar 2013 - 07-06-2013
Ondanks kritiek van veel fracties in de Tweede Kamer, houdt minister Edith Schippers van VWS vast aan de overheveling van dure geneesmiddelen naar ziekenhuizen. Onder meer PvdA, PVV en SP stelden in een algemeen overleg in de Tweede Kamer voor om de overhevelingoperatie terug te draaien, ook omdat de besparingen tot nu toe tegenvallen, lieten ze blijken.

Enkele Kamerleden zagen dat door de overheveling nieuwe problemen zijn ontstaan met de medicatieoverdracht. Schippers bleef bij haar standpunt de overheveling grotendeels uit te stellen. Ze zei dat de besparingen op dit moment niet groot zijn, maar ze verwacht er in de nabije toekomst meer van.

PvdA-fractiewoordvoerder Tanahan Kuzu kondigde aan binnenkort een initiatiefwet in te dienen, waarmee hij de prijzen van de geneesmiddelen wil verlagen. In de nieuwe wet wil hij het aantal referentielanden waarmee de prijzen in Nederland mede worden bepaald vergroten en de systematiek veranderen. Volgens Kuzu zouden daardoor de kosten voor medicijnen jaarlijks met € 200 à 300 miljoen dalen.

Het plan van de PvdA werd gesteund door de SP, GroenLinks en PVV. Schippers zei daar weinig van te verwachten, omdat de prijzen in de praktijk al lager zijn dan het nieuwe lagere plafond. Toch ging ze akkoord met een onderzoek naar de effecten van een nieuwe rekensystematiek.

Document acties

Back to top