Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kring-apotheek kiest voor Europees Alphega Pharmacy

PW Magazine 44, jaar 2013 - 25-10-2013
Apotheekformule Kring-apotheek sluit zich aan bij Alphega Pharmacy, een netwerk met zesduizend zelfstandige apotheken in acht Europese landen. Alliance Healthcare Nederland blijft de groothandel van de tweehonderd franchise Kring-apotheken. Vanaf begin volgend jaar worden de apotheken omgebouwd tot Alphega-apotheken.
Kring-apotheek kiest voor Europees Alphega Pharmacy

Na ruim twintig jaar verdwijnt de zelfstandige Kring-apotheker. Officieel is het nog niet zover, maar het bestuur van de Verenigde Kring-apothekers Nederland (VKAN) is akkoord. De apotheekformule Kring-apotheek is voor 51% eigendom van Alliance en 49% van de VKAN. Naar verwachting zal op 7 november de naamsverandering officieel zijn. In de komende weken kunnen de tweehonderd zelfstandige Kring-apotheken aangeven of ze kiezen voor aansluiting bij dit Europese netwerk, dat eigendom is van Alliance Healthcare.

Naast de voordelen van schaalvergroting ziet VKAN-voorzitter Jan-Willem ten Pas, Kring-apotheker te Uden, vooral het grote belang van Europese samenwerking. “Overal in Europa zien we dat apothekers nauwelijks betaald krijgen voor de zorg die ze leveren. Met Alphega-apothekers uit verschillende landen kunnen we dit probleem op Europees niveau aanpakken.”

De basis van een Kring-apotheek blijft ongewijzigd. Nederlandse Alphega-apothekers kopen hun geneesmiddelen en producten straks ook in bij de groothandel van Alliance Healthcare. Voor vragen over de formule kunnen ze terecht bij de vestiging van Alliance in Den Bosch. Aan de eigendomsverhouding tussen Alliance Healthcare Nederland en VKAN en de inspraak zal volgens Ten Pas ook na de naamsverandering niets veranderen.

Zelfstandig

In 2014 start de ombouw van tweehonderd franchise-apotheken. De apotheken krijgen een nieuwe pui en de Alphega-huisstijl zal overal worden aangebracht.

Apotheker Hanneke Gomes-Umans, eigenaar van Kinker Kring-apotheek in Amsterdam, is positief over de plannen. “Als zelfstandige Europese apothekers vormen we straks een serieuze partij, naast alle apotheekketens.”

Door de schaalvergroting denkt Gomes-Umans efficiënter te kunnen werken in haar apotheek. Daarnaast verwacht ze veel te kunnen leren van haar toekomstige Europese collega’s. “Apothekers uit Groot-Brittannië zijn bijvoorbeeld een stap verder dan hier. Daar nemen ze veel over van de huisarts, zoals de zorg voor kalknagels en hulp bij erectieproblemen.”

Alphega Pharmacy werd in 2001 opgericht in Frankrijk met enkele honderden apotheken. Inmiddels zijn zesduizend apotheken onder dit merk verspreid in acht landen, waaronder Spanje, Italie, Engeland en Frankrijk. In Duitsland heeft Alliance Healthcare met Vivesco een soortgelijke samenwerking als hier met Kring-apothekers. Deze groep bestaat uit 1100 zelfstandige apotheken.

Document acties

Reacties

25-10-2013 17:41
D.T. Hendriksz zegt:

Ik ben de Alpha en de Omega. Alphega. Daar is over nagedacht.

Maar het kan de zorgconsument niets schelen.

http://www.walgreens.com/

Zie Logo Walgreens; Nog wat meer kantelen, puntje weg en je hebt Walgreens. Walgreens is eigenaar van Alliance. Kiest voor de weg van de geleidelijke gewenning en je moet 2x verbouwingskosten betalen. Waarom ook niet?

Waarom dan niet direct Walgreens? Walgreens in Nederland? We gaan de goede kant op. Macht en tegenmacht. Walgreens durft contracten niet te tekenen en dat hebben we van een grote 'markt' partij nodig.
Nu tekent iedereen alles uit angst te worden weggespeeld. Verzekeraars onderhandelen eerst met grote partijen om binnen budget
te blijven; hogere kosten voor de ketens gaan af van het standaardtarief. Zo blijft het budgettair neutraal.

Alphega, Alpha en Omega. Het is een begin van een nieuwe tijd?

Back to top