Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kring-apotheek De Vijzel sluit deuren na ruim 100 jaar

PW Magazine 22, jaar 2013 - 17-05-2013
Kring-apotheek De Vijzel in Amsterdam gaat op 1 juni na ruim honderd jaar dicht. Door de lagere tarieven en ongunstige contracten kampte de apotheek al twee jaar met forse verliezen. “Zorgverzekeraars hebben geen oog voor de problematiek in de grote steden.”
Kring-apotheek De Vijzel sluit deuren na ruim 100 jaar

Kring-apotheek De Vijzel is onderdeel van een maatschap met vier Kring-apotheken: De Pijp, Van Wou, Ferdinand Bol en De Vijzel. In een brief heeft de apotheek aan alle klanten gemeld dat de zorg niet in gevaar komt. De apotheekinformatiesystemen van de apotheken zijn gekoppeld, dus de patiënten kunnen zonder problemen overstappen. Bovendien zijn de vier apotheken op loopafstand van elkaar gevestigd. De vaste werknemers van De Vijzel verhuizen naar de andere apotheken; tijdelijke contracten worden niet verlengd.

De apothekers van deze maatschap namen zelf het besluit voor deze reorganisatie. Kring-apotheek De Vijzel draaide al twee jaar forse verliezen door onder andere lagere tarieven, historische prijzen, laagsteprijsgarantie en relatief hoge huur ten opzichte van het platteland. Apotheker Peter Sollie van Apotheek De Vijzel: “Door de niet-kostendekkende exploitatie was het niet meer mogelijk om, ondanks voldoende receptregels, drie keer een norminkomen en een reserve van € 60.000 per apotheek te realiseren. Dan valt de basis weg voor een gezonde bedrijfsvoering en is sluiten de enige optie.”

Populatie

Kring-apotheek De Vijzel heeft volgens Sollie relatief veel hiv-patiënten en GGZ-patiënten met dure medicatie die slechts gedeeltelijk wordt vergoed. “Door het contract van de zorgverzekeraar moeten we voor deze patiënten veel toeleggen op de geneesmiddelen.”

Zorgverzekeraars hebben volgens Sollie geen oog voor de problematiek van apotheken in de grote steden. Een populatie met veel allochtonen en laaggeletterden vraagt volgens hem veel meer tijd aan de balie.

Sollie verwacht dat door het beleid van de zorgverzekeraars de komende twee jaar het aantal apotheken in Amsterdam drastisch zal verminderen. “Zolang zorgverzekeraars niet meer farmaceutische zorg inkopen tegen een kostendekkend tarief bij apothekers, zie ik het somber in.”

Zorgverzekeraars hebben volgens Sollie bijvoorbeeld geen opname- en ontslaggesprekken ingekocht bij apothekers, omdat ze die bij de ziekenhuizen zouden inkopen. “Maar inmiddels is duidelijk dat zorgverzekeraars deze zorg ook bij veel ziekenhuizen niet hebben ingekocht, terwijl ontslagmedicatie door de onvolledigheden in de recepten ons veel extra werk bezorgt.”

De maatschap zal naar verwachting nog 3,5 jaar huur moeten betalen voor het pand waarin De Vijzel was gevestigd. Deze kosten wegen echter niet op tegen het nog langer exploiteren van de apotheek.

Document acties

Back to top